Nie każdy z nas wie, że najważniejszym aspektem w doborze kawy jest kwestia jej jakości, gdyż częściej zwracamy uwagę na jej gatunek, a niekiedy i na zastosowanie. Warto poznać sekret tego, w jaki sposób dokonać oceny jakościowej tego produktu. Co więcej, już sama etykietka i wygląd ziaren może być dla nas sporym ułatwieniem.  

Co uzyskamy czytając etykietkę opakowania?

Pamiętajmy, jak ważny jest termin przydatności, gdyż nawet najlepsze kawy nie urzekną nas swym smakiem i aromatem, jeśli te będą już po terminie ważności. Warto jest jednak sprawdzać również datę wypalania, gdyż to właśnie to będzie wyznacznikiem tego, jak świeży produkt przyjdzie nam wykorzystywać. Niestety, aczkolwiek niekiedy spotkamy  w wypadku kaw aż dwuletni termin przydatności, a fakty są takie, że już po 3 miesiącach od wypalenia, nawet dobre kawy mogą utracić swoje walory i właściwości.

Uwaga skierowana na pochodzenie ziaren

Producenci kaw najwyższej jakości, najczęściej starają się dostarczyć nam jak najwięcej informacji związanych z pochodzeniem ziaren. Dodatkowo, poznamy także szczegóły związane z krajem pochodzenia, a także z danym gatunkiem kawy. Nasza wiedza zostanie też wzbogacona w znajomość profilu smakowego, sposobu obróbki, regionu, a także wysokości upraw. Jeśli będziemy wybierać kawę do biura, mogą być to dla nas przydatne informacje.

Co wyczytamy z samych ziaren?

Na jakość kawy przekłada się znacząco wygląd samych ziaren. Docenia się, kiedy te posiadają regularny kształt oraz równomierne wypalenie. Jako, że zbyt czarny kolor ziaren może być oznaką ukrywania pewnych defektów, warto zwrócić uwagę także na stopień wypalenia. Kupując kawę do firmy, najlepiej unikać ziaren w czarnym kolorze. Sporo dowiemy się także po jej zapachu. Jako, że kawa powinna być bardzo aromatyczna, brak takiego efektu będzie po prostu świadczył o niskiej jakości.

Bogactwo smaku i aromatu…

Nie da się ukryć, że zarówno aromat, jak i smak to najważniejsze aspekty podczas oceny jakościowej kawy. Silny i bogaty smak oraz aromat do zdecydowanie domena produktów najwyższej jakości. Oczywiście najlepiej, kiedy smak rozwija się w naszych ustach etapami, pozostawiając w nich pewien posmak. Płaski i ulotny smak, a także skrajnie silny i cierpki to coś, co najczęściej spotkamy w wypadku kaw z niższej półki. Producenci starają się szczególnie o to, aby pomiędzy różnymi smakami kawy, zachowany został odpowiedni balans, natomiast to samy tyczy się aromatu. Musimy jednak wiedzieć, że tylko prawdziwi eksperci będą w stanie wyczuć poszczególne nuty smakowe, które stanowią dodatek do całości. Będą jednak kawoszem amatorem, bez większych problemów wykryjemy jej defekty i niepożądane aromaty spalenizny.

By admin