Wybór kawy to z jednej strony łatwy, ale i trudna sprawa. Najczęściej sięgamy po sprawdzony już przez nas produkt, który po prostu nam smakuje. Zwracamy uwagę na gatunek i zastosowanie, a to jej jakość powinna być dla nas najważniejsza. Warto byś świadomym, że czytając etykietkę i przyglądając się ziarnom, będzie w stanie ocenić jakości kawy, przynajmniej w pewnym stopniu. Jak zatem tego dokonać?

Dlaczego tak istotne jest wnikliwe czytanie etykietki?

Czy wystarczy, że sięgniemy po produkt, który wygrywa ranking kawy ziarnistej? To zależy od kilku aspektów. Nawet najlepsze kawy, które są już po terminie przydatności mogą nie smakować dobrze, dlatego sprawdzajmy kiedy miało miejsce jej wypalanie. Zdarza się, że kawy w markecie posiadają aż dwuletni termin ważności, a tak naprawdę już po trzech miesiącach dobre kawy mogą być pozbawione swoich najważniejszych walorów.

Ziarna kawy i ich pochodzenie

Pamiętajmy, że od producentów kaw najwyższej jakości powinniśmy oczekiwać sporej dawki informacji na temat oferowanego produktu. Warto poznać nie tylko gatunek i kraj pochodzenia, ale też jego dokładny region, profil smakowy kawy, wysokość upraw oraz sposoby obróbki. Kiedy zależy nam na wyborze najlepszej kawy do biura, powinniśmy zwracać uwagę na takie aspekty.

Wygląd ziaren oznaką jakości

Dużo o jakości kawy powie nam wygląd jej ziaren, a oznaką najwyższej będzie ich regularny kształt, a także równomierny i odpowiedni stopień wypalenia. Niemal czarne ziarna to nie jest dobry znak, może to bowiem oznaczać, że producent chciał w ten sposób ukryć pewne defekty.

Pamiętajmy o tym, aby unikać takich produktów, kiedy kupujemy kawę do biura. Nie mniej ważne, okazuje się być zapach kawy. Po otwarciu opakowania produktu najwyższej jakości, aromat kawy powinien wypełnić całe pomieszczenie, a jeśli tak się nie dzieje może oznaczać to, że nie mamy do czynienia z wysokojakościowym produktem.

Zdecydowanie najważniejsze w ocenie jakości…

W ocenie jakości kawy wyróżnia się wiele elementów, natomiast i tak najistotniejsze jest to, jakim ta cechuje się aromatem i smakiem. Najlepiej, kiedy rozwija się on stopniowo w naszych ustach. Płytki, lub skrajnie intensywny i cierpki powinien zbudzić nasze wątpliwości.

Najlepsi producenci kawy, dokładają największy starań, aby między poszczególnymi smakami został zachowany odpowiedni balans, jednak to wyczuwalne jest wyłącznie przez koneserów. My jednak, jako amatorzy kawy bez problemu zidentyfikujemy niepożądane aromaty, takie jak ten spalenizny, wędzony, czy też papierosowy.

By admin